Határtalanul - Magyarság Háza

Határtalanul - Magyarság Háza

A Magyarság Háza Galériában jártunk

A Határtalanul pályázat jóvoltából ebben a tanévben a Felvidékre kirándul a hetedik osztály a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola és Óvoda hetedikeseivel közösen. A nyertes pályázat egyik feltétele, hogy részt vegyünk egy előadáson, amit a Magyarság Háza Galériában rendeztek.

Április 15-én Budapestre kirándultunk, hogy eleget tegyünk e feltételnek. Vonattal utaztunk a fővárosba. A pályaudvarról metróval közelítettük meg a galériát, majd részt vettünk az előadáson, ahol megismerkedhettünk az első, illetve a második világháborúban viselt magyar egyenruhákkal és főleg az első világháborúban használt fegyverekkel.

Az előadás után Budapest nevezetességeit fedeztük fel. Sétánk során körüljártuk a Parlamentet, megpihentünk József Attila mellett a „rakodópart alsó kövén”, megemlékeztünk a cipőknél a háború borzalmairól, majd a reformkori városba csöppentünk és átsétáltunk a Lánchídon. Közben megcsodáltuk a MTA épületét, a Budai Várat és a Várkert Bazárt is. Egy kis pihenő után az Erzsébet hídon visszatértünk Pestre, rácsodálkoztunk az 1838-as nagy pesti árvíz emlékére állított emlékműre, majd a Duna akkori vízállását is megnéztük a Nemzeti Múzeumnál és a Rókus templomnál is. Természetesen az időutazás közben alaposan meg is éheztünk, így az Astoriánál beültünk egy McDonalds-ba, majd éhségünk csillapítása után betértünk a Nemzeti Múzeum kertjébe is, ahol újraélhettük a pesti forradalom eseményeit és a kis Nemecsek ellen elkövetett einstandot is. Még a játszóteret is lelkesen vettük birtokba. Innen még elzarándokoltunk a Magyar Rádió épületéhez a Bródy Sándor utcába.

Fáradtan, de lelkesen vettük az irányt a Keleti pályaudvar felé. Izgalmakkal, eseményekkel teli napot tudhattunk magunk mögött. Kalandjainkban segítségünkre volt Pantocsek-György Eszter, és a Gyurátz iskolából Böröczkyné Dózsa Lívia és Kovács Veronika tanárnők.

És mindezt hogy látták gyermekeink?

Gréta:

„Vonattal utaztunk, ami nagyon jó volt… A Magyarság Házában érdekes történeteket meséltek, fegyvereket mutattak… Lementünk a Duna-partra, ahol láttuk a cipőket, ami szívszorító volt…”

Milán:

„Nekem az egészben az tetszett, hogy utaztunk…, meg a Parlament is tetszett, és a mozgólépcső…”

Kinga:

„Az előadás után elmentünk sétálni a Parlamenthez, majd lementünk a Dunához, ahol megnéztük a cipőket és a József Attila szobrot…”

Klaudia:

„Átmentünk a Lánchídon és az Erzsébet hídon is…”

Regi:

„ a séta, a látvány nagyon szép volt…mentünk metróval is, tetszett, a mozgólépcsőt nagyon élveztem…”

Fanni:

„Nekem nagyon tetszett a Magyarság Háza, ahol az I. és II. világháborús eszközökkel és hadviseléssel ismerkedtünk meg. Nagyon izgalmas és érdekes információkat tudhattunk meg ezen az előadáson. …Nekem nem tetszett a mozgólépcső és a metró….”

Lilla:

„Vonattal érkeztünk meg Budapestre, a Keleti pályaudvarra, ami nagyon tetszett. Ezután metróztunk. Nagyon jó élmény volt …..Igazából nekem minden nagyon tetszett, nagyon jó élmény volt…”

S. Milán:

„Jó volt Budapest, az utazás is jó volt…”

Flóri:

„… átmentünk az Erzsébet hídon és jó sokat sétáltunk…”

Lili:

„Nekem személy szerint a játszótér tetszett a legjobban.”

 

Sárköziné Papp Judit